Architektonické památky a středověká města se vám ještě víc vtisknou do paměti, jestliže jejich návštěvu spojíte s ochutnávkou místních specialit.
Pokud budete mít to štěstí a strávíte kulinární týden v Gentu, proběhne vám poté při každé vzpomínce na ty chvíle před očima film, kde budou kromě spleti uliček, v nichž se tyčí k obloze nádherné chrámy, dómy a budovy s kouzelným klenutím, dominovat i jedinečné delikatesy. Každé ráno, vždy po jiné trase, tu můžete navštívit pamětihodnosti a ochutnat přitom z nabízených specialit. Nabídka je důmyslně servírovaná. V jedné z místních čtvrtí můžete zajít třeba do výrobny pralinek, kde spatříte zrod této pochoutky. Odtud je to jen pár kroků k místnímu vyhlášenému uzenáři, který vám dá při koštování klobás posoudit i místní specialitu, zkaramelizovanou cibuli, jež se ve Flandrech přidává k uzeninám místo hořčice nebo kečupu.
Vaši dopolední pochůzku po malých výrobnách může uzavřít návštěva prodejny sýrů spojená s ochutnávkou. Sýry jsou totiž v Belgii k dostání v tak pestré škále jako ve Francii a co druh, to originál s jemnou chutí a kulinárním zážitkem. A pak už je na čase vydat se posílit ducha a navštívit některý z místních nádherných chrámů, kde se můžete kochat historií v podání místního průvodce. A aby byl kulinární den ještě pestřejší, dopřejte si výšlap do okolí. Jen tak bude mít váš žaludek čas a šanci seznámit se s dalšími zajímavostmi Flander.
Místo oběda se můžete vydat na předkrm do jedné z mnoha místních hospůdek, tak po hodince se zvednout a jít do další na polévku, v té následující si pak dopřát hlavní chod a zcela jinde si pochutnat na kávě s moučníkem. Samozřejmě u předkrmu a hlavního chodu nesmí chybět některé z mnoha místních piv a kávou se končí v pozdním večeru ve společnosti dobrého místního likéru. Věřte, že ta přemíra nádherných architektonických děl se v mysli zaznamená ještě působivěji, když je přitom člověk takto posilňován a hýčkán. Na dobroty jsou totiž Flandry tím pravým místem a gurmáni si skutečně přijdou na své.
Eugenie Línková, Agrobase