FLANDERS CLUB

Pro ty, kteří mají zájem o zasílání informací o nejdůležitějších událostech a zajímavých nabídkách z Flander.

Belgický jenever

Pití jeneveru v restauraci Belgian Beer Club, Tomáš Kubeš

Vůně jalovce

Gin a Flandry, mnozí se asi podivují nad tímto spojením, ale pravdou zůstává, že tento líbezný nápoj se narodil ve městě Hasselt.
 

A jak tomu už bývá u takových objevů, vznikl zcela náhodou. Bylo to na začátku 17. století, kdy se lékař Franciscus Silvius pokoušel vyrobit lék na ledvinové potíže. Napadlo ho smíchat dohromady obilný destilát s extraktem z jalovcových bobulí. Taková medicína se pacientům zalíbila, a když později získala oblibu i u britských námořníků, po drobných úpravách vznikl známý Gin. Naopak ve Flandrech pálence zůstalo původní jméno Jenever. Během staletí se její pití stalo takovou samozřejmostí jako pití piva. O její oblibě svědčí na 225 druhů. Největším svátkem všech milovníků jeneveru jsou pak Jenever Feesten. Ty pravidelně vypuknou o třetím víkendu v říjnu. Nezapomenutelným okamžikem slavností je na půl hodiny tryskající jalovcová v místní kašně.

Tomáš Kubeš nezávislý publicista

     
     
     
    © Flanderská turistická informační kancelář & Dutch Masters 2011