A jak tomu už bývá u takových objevů, vznikl zcela náhodou. Bylo to na začátku 17. století, kdy se lékař Franciscus Silvius pokoušel vyrobit lék na ledvinové potíže. Napadlo ho smíchat dohromady obilný destilát s extraktem z jalovcových bobulí. Taková medicína se pacientům zalíbila, a když později získala oblibu i u britských námořníků, po drobných úpravách vznikl známý Gin. Naopak ve Flandrech pálence zůstalo původní jméno Jenever. Během staletí se její pití stalo takovou samozřejmostí jako pití piva. O její oblibě svědčí na 225 druhů. Největším svátkem všech milovníků jeneveru jsou pak Jenever Feesten. Ty pravidelně vypuknou o třetím víkendu v říjnu. Nezapomenutelným okamžikem slavností je na půl hodiny tryskající jalovcová v místní kašně.
Tomáš Kubeš nezávislý publicista