FLANDERS CLUB

Pro ty, kteří mají zájem o zasílání informací o nejdůležitějších událostech a zajímavých nabídkách z Flander.

Belgické pralinky

Sladké pokušení z Flander

Poznejte symfonii chutí a vůní ukrytou v lahodném kousku čokolády.

 

Pravé belgické pralinky jsou ukázkou filigránského umění spojeného s gastronomií. Oválné,hranaté či moderně tvarované výtvory vlámských mistrů brzy oslaví kulaté výročí. Je tomu téměř sto let, co dráždí chuťové buňky milovníků čokolády.

Když v polovině devatenáctého století otevíral cílevědomý Švýcar Jean Neuhaus v Bruselu svůj první obchod s cukrovinkami, jistě netušil, že tím pokládá základní kámen snad největšího z belgických fenoménů. Trvalo však další půlstoletí, než jeho vnuk učinil přelomový, geniálně jednoduchý objev. Vytvořil první čokoládový bonbon s náplní.Belgická pralinka byla na světě.

Čokomág Dominique

„Ze všeho nejdůležitější je vybrat špičkové suroviny a přesně vyvážit jejich chutě tak, aby vytvořily v ústech harmonický prožitek,“ vysvětluje Dominique Persoone. Patří k předním výrobcům pralinek v Bruggách a také k největším novátorům tohoto řemesla na světě. Přesvědčivě dokázal, že se čokoláda dokonale snoubí například s ústřicemi, avokádem, hrachem či japonským křenem wasabi. Vytvořil skvělé pralinky s coca-colovou příchutí, které v ústech praskají podobně jako bublinky v nápoji, a speciálně pro české jazýčky připravil pralinky s becherovkou. Snadnejvíce se však čokoládový mág proslavil netradičními způsoby použití čokolády. Vymyslel například jedlou čokoládovourtěnku a členy skupiny Rolling Stones přímo nadchl vlastnoručně zkonstruovaným katapultem uzpůsobeným pro šňupání kakaového prášku. Díky netradičnímu přístupu a mistrovství ve zpracování se se svým obchodem The Chocolate Line dostal i na stránky prestižního průvodce Michelin.

Prověřená klasika

Záleží ovšem na tom, kde a od koho pralinky koupíte. Po celých Flandrech existují tisíce cukráren. mnoho z nich však pouze prodává pralinky vyráběné ve velkém. Tu nejvyšší kvalitu zaručuje pouze ruční výroba z vlastnoručně namíchané čokolády a náplní. Jejich přesné receptury si majitelé takových manufaktur, jako je například výrobna Sukerbuyc v Bruggách, žárlivě střeží. Ochotně však předvedou způsob výroby pralinek poléváním vytvarované náplně i naléváním tekutějšího plniva do čokoládových kalíšků odlitých do forem. Muzeum čokolády Choco-Story vás svou třípatrovou expozicí nakonec jistě přesvědčí, že čokoláda urazila od někdejšího mayského hořkého nápoje „xocoatl“ k dnešním delikatesám opravdu velký kus cesty.

Michael Fokt
fotograf a nezávislý publicista

Dominique Persoone a pralinky The Chocolate Line, Tomáš Kubeš
Pralinky Sukerbuyc, Tomáš Kubeš
Pralinky
     
     
     
    © Flanderská turistická informační kancelář & Dutch Masters 2011